Presentació 5 – A càrrec de Clara Breuil: Impacte de l’Artteràpia amb arts corporals amb pacients amb Poliartritis Reumatoide. Clínica de Reumatologia del CHU Hospital de Grenoble. França.

UNA EXPERÈNCIA EN ARTTERÀPIA AMB ARTS CORPORALS AMB PACIENTS AMB POLIARTRITIS REUMATOIDE

La Poliartritis reumatoide és un reumatisme inflamatori crònic, autoimune, que provoca dolors, rigidesa i inflamació articular, que poden causar destruccions articulars i discapacitat.
Les deformacions articulars poden alterar la imatge d’un mateix i l’autoestima de la pesona a qui afecta.
Malgrat uns progressos terapèutics importants aquests últims anys en la Poliartriti reumatoide, els pacients segueixen patint conseqüències fisiques, psicologiques i funcionals dels sintomes.
L’oferta terapèutica en la Poliartriti reumatoide és pluridisciplinària, amb teràpies complementàries. Els objectius terapèutics són alleujar el dolor, reduir la inflamació, prevenir el risc de discapacitat, preservar o millorar el benestar dels pacients i les seves capacitats funcionals.
Presentarem una investigació en Artteràpia amb pacients amb Poliartritis reumatoide, amb arts corporals com la dansa, el teatre, vinculant-nos amb escriptura, caligrafia i arts plàstiques com la espacialitat en l’obra d’Auguste Rodin.
El vincle entre art i salut està al centre de les inquetuds humanes des de les èpoquess mes antigues.
En els tractaments de les malalties cròniques, el artteràpia es desenvolupa cada vegada més, a França i a d’altres països .
L’artteràpia pot reduir la percepció i la intensitat del dolor, del cansament i millorar l’equilibri emocional, reduir els trastorns de l’humor. Despertant les capacitats sensorials (l’estèsia), i les capacitats creatives, convidant a cada persona a expressar la seva subjectivitat, l’artteràpia afavoreix vivències positives, estimula emocions estètiques gratificants , i interaccions socials .
Els resultats d’aquest experiment han revelat una millora en la qualitat de vida de les pacients del grup atès, de forma individual i grupal, a nivells fisic, psicològic i social.
Obrir una finestra a l’art als hospitals, és una mica com obrir una finestra sobre si mateix, la pròpia creativitat, amb més perspectiva i millor consciència de les seves pròpies capacitats .
I, sobretot permetre, i permetre’s la capacitat de meravellar-se.
Especifico, poderós, i universal, l’Art, es podria comparar a una espurna que estimula, reinventa, reconnecta a un amb si mateix i amb el món que l’envolta.
Encendre el dia a dia amb aquesta petita espurna permet experimentar i assaborir el gust de la vida, revelar-se i sobretot, meravellar-se . Meravellar-se de nou, o tal vegada per primera vegada. El «Meravellós » del llatí Mirabilia (coses admirables, que poden sorprendre) , no és cap utopia , sinó alguna cosa essencial en la qualitat de vida. Albert Einstein deia que « Quan una persona ja no és capaç de meravellar-se, és pràcticament com si hagués deixat de viure.»

Clara Breuil Actriu, ballarina, directora d’escena, coreògrafa, i artterapeuta, Clara Breuil es forma en la dansa clàssica, contemporània i en l’art dramàtic al Conservatori de Grenoble, i a l’Acadèmia Princesse Grace, Monte-Carlo (Marika Besobrasova). Treballa en diverses companyies de dansa i de teatre a França i altres països. Té trobades importants que impacten en el seu treball, com amb Murray Louis, Carolyn Carlson, Suzanne Linke, Mirjam Berns i Serge Poncelet, del Théâtre du Soleil. Participa en varies creacions del Festival de Avignon (Cia. Alain Bertrand, Carlo Boso) i amb altres companyies d’universos variats (dansa, teatre, clown, màscares, poesia). Després d’haver-se format en arts plàstiques, en cant, es forma en Pedagogia de la dansa i del teatre (CND Lió), en Direcció d’actors amb Philippe Delaigue, i en Escriptura amb Pauline Sales (CDNDA) i Pascale Henry entre uns altres. Clara Breuil desenvolupa el seu treball entre l’escriptura, teatre i dansa , sobre temes com la fragilitat, l’alteritat, el quotidià. El seu llenguatge juga amb les arts visuals i sonores, a la recerca d’una poètica singular. D’aquest univers dóna tallers, presenta lectures musicals i creacions amb artistes professionals com amateurs, amb o sense discapacitat. Clara Breuil també és Artterapeuta Titulada de la Universitat de Medicina de Grenoble. Allà imparteix classes pel DU d’Art-thérapie, Diploma Universitari, i forma part de l’equip pedagògic del Màster d’Artteràpia de la Universitat de Girona.