Presentació 2 –  A càrrec de Patricia Gómez i Ángela Galán

Artteràpia amb menors tutelats per la DGAIA* en un CRAE** de Barcelona 

*Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència      **Centre Residencial d’Acció Educativa

L’Àlex es  qüestiona ‘sóc  o no sóc  violent?’. L’espai d’Artteràpia li permet indagar sobre aquesta pregunta, inaugurar quelcom de nou amb cada producció. Arriba a la sessió dient que no vol estar-hi, anomenant el seu enuig i aburriment. Al cap de poc temps es sent atret per  petites peces metàliques que el conviden a construir algunes formes. Escenari que dóna inici a una forma  de fer, una setmana més a l’espai d’Artteràpia, una altra obra al seu itinerari.

La Núria explica sobre l’espai  d’ Artteràpia: “Quan estic aquí em  sento com  en un camp, lliure, saltant enmig  dels    arbres, menjant pinyes, ser un  esquirol”. La Núria representa aquest esquirol amb la seva forma de fer espontània i impulsiva, el cos pren un lloc protagornista en el seu fer a les primeres sessions de treball. Durant el procés s’observa una transició: del límit primari que suposa una pell, al límit del full sobre el qual treballa. Les seves formes de hacer són recollides i modelades pels materials que li possibiliten una vivència difernt  de si mateixa i de la seva manera de presentar-se a l’altre.

El treball que presentem s’emmarca en un CRAE, Centre Residencial d’Acció Educativa de la DGAIA, un dispositiu grupal de set nenes i nens entre els que es trobaven l’Àlex i la Núria. La comunicació es centra en els processos de creació i en com són a la vegada suport i mediadors en la integració emocional.

Ángela Galán

Arteterapeuta. (Màster Integratiu Grefart Universitat de Girona) Membre professional de Grefart. Tutora del Master Integratiu i Postgrau en Arteterapia de la Udg. Grau en Antropologia i Educació Social, Estudis Avançats en Teoria de Gènere.
Trajectòria com Arteterapeuta per a persones refugiades i víctimes de tortura. Especialitzada en l’atenció a dones que han travessat diferents processos de violències masclistes. Experiència amb tercera edat, salut mental, infància i adolescència.

Patricia Gómez,

Arteterapeuta. Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Salamanca (USAL). Curs d’expert en  Mediació Artistica, Universitat de Granada (UGR). Màster Integratiu en Artteràpia Universitat de Girona (UdG). Especialitzada en intervenció comunitària a través de l’art, treballa en centre d’art social i comunitari per a persones en risc d’exclusió social. Experiència com Artterapeuta: menors i adults en risc d’exclusió social, menors amb necessitats educatives especials, persones amb discapacitat i trastorns de conducta i gent gran.